Pirográfia, faégetés, pirográf portré

Pirográfia, faégetés

pirográfia, faégetés, pirográf kép

A szabadkézi tűzgrafika művészete

… tulajdonképpen mi is az a pirográfia?

Pirográfia, pirográf kép, faégetés, tűzgrafika
Pirográfia juharfán

A pirográfia jelentése tűzírás. Természetes anyagok – mint a fa, állatbőr, csont, papír – díszíthetők tűzgrafikával. Az adott képet, motívumot, szöveget szabad kézzel égetjük a felületbe.

Ahhoz, hogy pirográf technikával művészi szintű alkotások készüljenek, széles körű ismerettel kell rendelkezni az alkalmazott alapanyagokról (pl. fa esetében tisztában kell lenni az adott fafajta tulajdonságaival, mint pl. rostszerkezet, sötétedésre való hajlam, fafajta keménységének mértéke stb.), birtokában kell lenni a technikai – a pirográf eszközre vonatkozó – tudásnak, és megfelelő szintű grafikai készséggel célszerű rendelkezni.

Pirográfia, tűzgrafika, faégetés, pirográf kép
Pirográfia
Pirográfia, szabadkézi tűzgrafika, tömör hársfán és hársfa tálban

Magas szintű eszközhasználatot igényel, hiszen míg egy ceruzarajznál a radír, festménynél a rétegek adnak lehetőséget a művésznek a javításra, addig a pirográfia esetén ilyen segédeszköz nincs.

Ez a technika abban is eltér a hagyományos rajz/festés technikájától, hogy időigényes az alkotás, hiszen a megfelelő tónus elérése lassan, fokozatosan történik a fa hő általi elszínezésével.

A pirográf alkotások nagyon impresszívek, melyben nemcsak az játszik közre, hogy a képek meleg tónusokból állnak, hanem az is, hogy természetes alapanyagra a tűz és hő, mint ősi elem segítségével készülnek a pirográf képek.

Picit a technikáról is:

A képeket egy állítható hőfokú, kb. max. 750°C-on működő pirográf készülékkel (pákával) égetem különböző fafelületekre. Ugyanúgy készítem őket, ahogy egy grafikus dolgozik a ceruzával, csak én nem grafittal „rajzolok”, hanem a páka hőjével. A tónusok erőssége elsősorban attól függ, hogy milyen hőfokon üzemel éppen a páka. Így lehet sötétebb és világosabb felületeket elérni. További leírások, érdekességek, tippek, trükkök a témában: Pirográfia Mindenkinek

Pirográfia, faégetés, tűzfestés, tűzgrafika, Köteles Leander portré
Pirográfia – Köteles Leander

Többnyire rétegelt nyírfalapra és tömör nyírfára, juharfára, hársfára (a legkedvencebb mind közül) készülnek a képeim, de bakancslistás nálam a vászon és a kókuszdióhéj (igen, erre is lehet pirózni), valamint a bőr is.

Minden egyes kép – a csiszolástól a kép felrajzolásán majd fába égetésén keresztül a lakkozásig – saját kézzel készített egyedi pirográf alkotás, és valójában a pirográfia legnagyobb varázsát is ez adja: emberi kéz készítette, csupa szív és lélek alkotás.


Néhány ötlet azoknak, akik szeretnék kipróbálni vagy még nem olyan rég foglalkoznak pirográfiával:

  1. NE fenyőre égess! A fenyő szerkezete és gyanta tartalma miatt nem igazán alkalmas pirográfiára, legalábbis nagyon nehéz rá szépen dolgozni.
  2. TÖKÉLETES kezdésnek a rétegelt nyírfa lemez, melyet bármely bútorlapszabászatban be lehet szerezni.
  3. Célszerű I. osztályú azaz A vagy B jelölésű rétegelt lemezt vásárolni! Javaslom, hogy legalább 4mm vastagságú legyen a lemez.
  4. FONTOS! CSISZOLÁS! Még a rétegelt lemezt is csiszoljuk meg. Én először 400-as csiszolópapírral csiszolom át a felületet, majd 1000-es vagy 1500-as csiszolópapírral.
  5. FELÜLETKEZELÉS! Ez az, amit sokan kihagynak, pedig, ha szeretnéd, hogy alkotásod tartós legyen, ellenálljon a levegő páratartalmának és az UV hatásainak, akkor a kész művet felületkezelni kell minden oldalán! Személy szerint nekem az UV álló lakkspray vált be, gyorsan szárad, könnyű felhordani.
  6. A kezdők gyakori hibája, hogy erővel nyomják a pákát a felülethez, hiszen nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy egy picit várni kell, míg a hő elszínezi a fát. Ilyenkor nem ég meg kellőképpen a felület, ellenben mély és egyenetlen karcok alakulnak ki a felületen. Szóval lassan, türelmesen, inkább a fát „simogatva” próbálkozz.
  7. KEZDD először egyszerűbb mintákkal. Sokan gyakran türelmetlenek, és második, harmadik nekifutásra már portrét szeretnének készíteni. Természetesen meg lehet próbálni. De a javaslatom az, hogy először egyszerű vonalas mintákkal próbálkozz, eközben megtanulod az eszközhasználatot, ráérzel a technikára, kiismered a pákád és a fa viselkedését. Ha már szépen megy, és kialakul egyfajta magabiztosság, akkor érdemes bonyolultabb, tónusozást igénylő képekkel próbálkozni. Így a sikerélmény sem marad el!

A galériában megtaláljátok kedvenc pirográf képeim fotóit: GALÉRIA

Ha pedig kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad, íme az alábbi linkeken lévő YouTube video, ami segíthet az indulásban:

Egyszerű vonalas minta égetése: https://www.youtube.com/watch?v=9ckq9ykHpmo&t=72s

Szöveg égetése: https://www.youtube.com/watch?v=pgURESjANIE&t=52s


Ha rendelni/vásárolni szeretnél tőlem egy pirográfiát, itt találod az elérhetőségeimet: KAPCSOLAT