Bemutatkozás

…találkozásom a pirográfiával

Bitter Mónika, tűzgrafikus – PiroDream Wood Art

Tűzgrafikus Bitter Mónika

Ki is vagyok én… Jó sok dolog eszembe jutott, egyik jobban hangzik, mint a másik. Pl.: Bitter Mónika vagyok, gödöllői tűzgrafikus; három gyermek édesanyja, aki úgy döntött, hogy megvalósítja önmagát, és létrehozta a PiroDream Wood Art vállalkozást, melynek égisze alatt művészi pirográfiákat (szabadkézi tűzgrafikákat) készít. Írhatnék még oldalakat, de igazából nem a személyem a fontos, hanem amit csinálok.

Régóta vágytam rá, hogy alkossak, de a munkám és a gyerekek mellett úgy éreztem, hogy nem tudok időt, energiát belefektetni. Közel negyven évesen döntöttem el, hogy más irányt adok életemnek, és ekkor ismerkedtem meg a pirográfiával, amit utólag akár sorsszerű találkozásnak is nevezhetnék.

Természetesen nem volt elég a kézügyesség. Rengeteg – számomra – új ismerettel gyarapodtam, hiszen nélkülözhetetlen a széleskörű alapanyagismeret; tisztában kell lenni a különböző fafajták alapvető tulajdonságaival, a szakszerű felületkezeléssel stb.

Időközben a hobbim vállalkozássá nőtte ki magát. Boldogan mondhatom el magamról, hogy egy nagyon szerencsés ember vagyok a “hivatásom” terén is, hiszen a munkám a hobbim, melynek minden percét élvezem. Örömmel tölt el, hogy a képeimen keresztül át tudom adni azt az örömet és szeretetet a megrendelőimnek, amit az alkotás során érzek.

Az tűzgrafikáimat megnézve láthatod, hogy elég széles stílus-skálán mozognak alkotásaim, ez egyrészt szándékos törekvés, másrészt belső tulajdonságokból fakad.

Az évek alatt több szakmai elismerésben volt részem. Többek között nagy örömmel töltött el, amikor a Magyar Asztalos magazintól felkérést kaptam egy négy részből álló szakmai cikksorozat megírására.

Pirográfia Magyar Asztalos magazin Bitter Mónika

A 2023-as év is nem várt ajándékokat tartogatott a számomra:

  • A MANE (Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesülete) tiszteletbeli tagjává választott.
  • Elnyertem az „Év Pirográfusa” címet (MANE).
  • Helyet kaptam a MANE jubileumi antológiájában, ami egy órási megtiszteltetés volt számomra.
  • Két tűzgrafikámat beválogatta az iparművészekből és néprajzkutatókból álló zsűri az AMKA nyári/őszi kiállítására, melynek a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum adott helyet. A kiállításról ITT láthatsz egy TV riportot.
Pirográfia kiállítás
  • Két tűzgrafikámat kiállításra érdemesnek találta a néprajzkutatókból, iparművészekből, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló szakmai zsűri. A 30. Betlehemi jászol kiállítás a Szent István Bazilika Lovagtermében került megrendezésre. A kiállításról ITT írtam.

Rendszeres posztokkal jelentkezem közösségi oldalaimon, ahol szintén szeretettel várlak. Kérdéseddel, kéréseddel pedig itt tudsz elérni: KAPCSOLAT.