Betlehemi történet tűzgrafika, pirográfia

30. Betlehemi jászol kiállítás

Tűzgrafikák a Szent István Bazilikában

Az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) pályázatára beadott betlehemi témájú alkotásokból nyílt meg a 30. Betlehemi jászol kiállítás, mely 2023. december 15. és 2024. január 7. között várja a látogatókat egy csodálatos helyszínen, a Szent István Bazilika Lovagtermében. (A kiállítás részleteiről itt tudtok tájékozódni: https://bazilika.biz/hu/hirek/betlehemi-jaszol-kiallitas-2023-12-04)

Az őszi kiálltáson túl még egy óriási ajándékot tartogatott számomra ez az év. Hihetetlen, de a Bazilikában is kiállításra került két alkotásom. Az egyik egy újabb tálka, melyben Gábriel, a Hírhozó rejtőzik.

Pirográfia, arkangyal tűzgrafika, fatál, 30. betlehemi jászol kiállítás
Gábriel, a Hírhozó

A másik tűzgrafikám pedig igazán különleges alkotás lett számomra. Nem szerettem volna a hagyományos értelemben vett „Betlehem-ábrázolást” alkalmazni. Valami újat, mást, sajátot szerettem volna alkotni. Azt hiszem, sikerült…

Betlehemi történet tűzgrafika, pirográfia
Jézus születése – A betlehemi történet – 30. Betlehemi jászol kiállítás

Úgy döntöttem, hogy megpróbálom a Bibliából megjelenő képek – Gábriel arkangyal, a Szent Család, a napkeleti bölcsek, a betlehemi csillag – segítségével elmesélni Jézus születésének történetét. Mindezt egy 30 cm széles és 54 cm magas tömör szélezetlen hársfán valósítottam meg.

Pirográfia, tűzgrafika
Betlehemi történet tűzgrafika – 30. Betlehemi jászol kiállítás

A tűzgrafika, másnéven szabadkézi faégetés (pirográfia) egyik legkülönlegesebb jellemzője, hogy a kép szabadkézi rajzolása során nem adunk plusz anyagot a fához, és el sem veszünk belőle, ugyanis egyszerű hő segítségével dolgozunk. Tulajdonképpen egy egyszerű kémiai reakció következményeként érjük el a kívánt hatásokat, rajzolatokat, tónusokat. Nincs szükség sem festékre, sem grafitra ahhoz, hogy egy-egy grafikát megalkossunk.

Ennek a tűzgrafikának az elkészítése során a pirográf eszköz (pici fém hegyben végződő, forrasztópákához hasonló eszköz) mellett nyílt lángot és forró levegőt is használtam a háttér kialakításához, azaz ötvöztem a tűzgrafikát és a tűzfestést. (A tűzfestés során forró levegővel vagy nyílt lánggal dolgozunk. A forró levegő/nyílt láng kibocsátására képes eszköz és egy fém lap (pl. festő kés) összehangolt mozgatásával alakítottam ki a hátteret (pl.: a Gábriel arkangyal körül látható felhős hátteret és a betlehemi csillagot is.))

Alkotásom saját vázlatok, tervek és elképzelés alapján készült, és az elkészítése – túl az alapanyag előkészítésén (méretre vágás, több rétegű csiszolás), melyet szintén magam végzek – kb. 85 – 90 órát vett igénybe.

Ha időtök engedi, mindenképpen látogassatok el a Bazilikába, már maga a templomtér is egy csoda. És ha már ott jártok, keressétek fel a Lovagtermet, mert elképesztő ipar-, és népművészeti alkotások sora várja az érdeklődő közönséget.

A GALÉRIA-ban teljes méretben is megnézhetitek a tűzgrafikákat. A Facebook oldalamon pedig rendszeres bejegyzésekkel várlak.

A kiállításról az alábbi linkeken olvashattok fotókkal kiegészített beszámolót: https://ringmagazin.hu/2023/12/16/betlehemi-jaszol-kiallitas-a-szent-istvan-bazilikaban/, https://kepestukor.blog.hu/2023/12/18/betlehemi_jaszol_kiallitas_a_bazilika_lovagtermeben

Az alábbi videóban pedig a 12. perctől láthattok egy interjút a kiállítással kapcsolatban Fábry Zoltán elnök úrral.