Fatál pirográifa

Tálba rejtett pirográf kép

Tűzgrafika másképp: fatál pirográfia, avagy … hogyan születik egy pirográf varázslat …

Nagyon szeretem a pirográfiát, úgy érzem, ebben tudok igazán kiteljesedni. Azonban természetemnél fogva egy idő után megunom a szokványossá, megszokottá váló dolgokat. Szándékos törekvésem a folyamatos megújulás, a pirográf technika korlátainak feszegetése.

Mióta fával foglalkozom, rengeteget tanultam, olvastam a különböző fafajtákról, kézi famegmunkálási technikákról. Így kerültem közelebb a kézi faesztergályozáshoz, a megmunkált fa és a pirográfia ötvözése pedig különösen foglalkoztat, mellyel konkrét terveim vannak a jövőt illetően. 😉

Kézi faesztergályos oktatás után kutatva akadtam a Diszeli Faesztergályosokra – http://diszelifaesztergalyosok.hu/, és csodálatos munkáikra. A weboldalukat böngészve került a szemem elé a sok szépség között egy teljesen egyszerű tálka, és rögtön tudtam, hogy dolgunk lesz egymással :).

Pirográfia fatálban

Volt néhány terv a fejemben, de mikor kezembe vettem a tálkát, úgy éreztem, hogy az ösztöneimre kell hallgassak… Így az előzetes terveimet félretéve nekiálltam az első fatál pirográfiámnak, és ez a gyönyörűség született.

Az esztergált fatálba, pláne a belsejébe nem egyszerű a képalkotás, egyrészt a homorú felület miatt, másrészt a fa rostjai kicsit másképp helyezkednek el ebben a formában a sík fadeszkához képest.

Ráadásul a tálak mérete sem könnyítette meg a dolgomat, hiszen külső átmérőjük 15 cm, a belső 12 cm és 5 cm magasak. Mindezek ellenére roppant élvezetes és érdekes kihívás volt számomra, olyannyira, hogy készítettem még egy tálkát, ami talán még különlegesebb lett, mint az első.:

A szárnyak körvonalát csak nagyjából rajzoltam fel, ez a tálka is menet közben alakult ;). Az angyal fénytestet kapott, számomra ez az ábrázolási mód áll talán a legközelebb a témához.

Angyal fatál pirográf kép

Természetesen ezek a pirográfiáim is szabad kézzel készültek, ezt igyekszem mindenhol kihangsúlyozni. Razertip BPH pirográf tollat használtam. Mindkettő tálka a szívem csücske lett, egyszerűen imádom őket. Rendkívül „élő”, élettel teli és varázslatos képek.

Képeket a tálkákról a galériában találtok: kattints ide!

Ha a facebookos bejegyzésekre is kíváncsi vagy: kattints ide!