Pirográfia, tűzgrafika

Pirográfia a múzeumban

A pirográfia térhódítása:

Tűzgrafika a Vajdahunyad várában

A Mezőgazdasági Múzeumban 2023. szeptember 29. és október 15. között tartott nyári/őszi kiállítás a 30. volt a sorban, mellyel a Magyar Kézművességért Alapítvány célja a tárgyalkotó népművészet és a kézműves iparművészet hagyományainak megőrzése és mai értékeinek bemutatása. Idén az a megtiszteltetés ért, hogy az alapítvány által kiírt pályázat kapcsán a néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri beválogatta két pirográfiámat is a kiállítás anyagai közé.

Pirográfia fatálban

Ha a hegy nem megy Mohamedhez… Erre az élethelyzetre teljesen igaz ez a közmondás, ugyanis önszántamból nem jelentkeztem volna a pályázatra. Kellett ehhez Fábry Zoltán őszinte biztatása, melyet ezúton is tiszta szívemből köszönök neki.

Meghatottan álltam a kiállítóteremben a tűzgrafikáim előtt. Leírhatatlan érzések kavarogtak bennem.

Számomra óriási mérföldkő ez a lehetőség, és egyben hatalmas öröm is. Nagyon fontosnak tartom a pirográfia, tűzgrafika hazai népszerűsítését és művészi értékeinek bemutatását, elismertetését. Ebben minden egyes nyilvános megjelenés, legyen az sajtómegjelenés vagy kiállítás, egy újabb lépcsőfok. Büszkén követem figyelemmel az itthoni alkotótársak bemutatkozási lehetőségeit, és megvallva az igazat, jómagam nem számítottam efféle megnyilatkozásra.

Több, mint 120 alkotó közel 200 alkotása volt látható ezen a csodálatos helyszínen, ahol a kézműves szakmák kiemelkedő munkáit tekinthette meg a közönség.

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/kiallitasok/magyar-kezmuvesseg-2023

Az alábbi videóban az egyesület elnökével készült egy interjú, melyben előkelő figyelmet kapott a tűzgrafika, pirográfia is!

Pirográfia kiállítás
Pirográfia a múzeumban

Várlak szeretettel a Facebook oldalamon is. Munkáim közül párat pedig a GALÉRIA-ban tudsz megtekinteni.