Pirográfia

A faégetés művészete – Portré pirográfia

A faégetés művészete tökéletes emlék őrző, hiszen a fába égetett képnek varázslatos kisugárzása és megjelenése van.


EMLÉKeink egyedi megőrzésére a faégetés művészete az egyik legkiválóbb választás.

Pirográfia

Az EMLÉK szó jelentése: Lelki tehetség, mely az annak előtte észrevett, észlelt tárgyakat a gondolatban visszaidézi, a múltból kiemeli, s a feledéstől megóvja. Jel, tárgy, mely valamire emlékeztet. Olyan tudattartalom (benyomás, érzés, gondolat, kép stb.), melyet az emlékezet valakiről, valamiről őriz, a feledéstől megóv. A megtapasztalt pillanatok rögzített képe.

Emlékek… egy-egy pillanat egy személyről, egy társról…

Emlékek… olyan eseményekről, amelyek fontosak számunkra, amikre örökké emlékezni szeretnénk…

Emlékek… melyek meghatározzák további életünket… Gyermekünk érkezése, házasságkötésünk, egy különleges utazás élménye, szeretteink emléke… Mind olyan részei az életünknek, melyek meghatározóak, és melyek emléke boldogsággal tölt el.

Ezek azok a pillanatok, azok az EMLÉKEK, amelyeket szeretnénk különleges formában megőrizni.

A tűzgrafikát annak varázsa, kisugárzása, a szemlélőre gyakorolt szuggesztív hatása erre a feladatra tökéletessé teszi.

A pirográfia NEM CSAK lakberendezési tárgy. A fába égetett kép NEM CSAK egy ajándék. Örök emléket őriz a maga csodálatos, különleges módján.

Pont ebből kifolyólag legtöbbször portré készítésére kérnek fel.

A pirográfia egy igen nehéz ábrázolási technika. Teljesen eltérő eszközhasználatot igényel. Grafit/szén használatakor és festés során is van lehetőség a javításra. A faégetés esetében ez sajnos nem kivitelezhető. A fába égetett részek, főként a sötét tónusúak nem csiszolhatóak ki szépen a fából. Nincs hibalehetőség.

Számomra éppen emiatt az egyik legkülönlegesebb téma a portré; az emberi arc, a tekintet az egy pillanatba sűrített érzelmek megjelenítése, hiszen itt egy tizedmilliméter eltérés is megváltoztathatja az egész arcot, így igazán maximális koncentrációt kíván meg az alkotótól.

Mindemellett – aki látott már élőben pirográf képet, biztos vagyok benne, hogy egyetért velem – a fába égetett képek szinte életre kelnek, rabul ejtik a tekintetet, és valami megfoghatatlan melegséget árasztanak.

Amikor pici időm akad saját magam számára alkotni, a legszívesebben portrét készítek. Íme a számomra egyik legkedvesebb, mely kislányomról készült:

Faégetés portré
Pirográf portré

Ez a fába égetett kép pedig az egyik olyan képem, ami számomra a legtöbb érzelmet közvetíti:

Faégetés - pirográf portré
Köteles Leander pirográfia

A képek nagyobb méretben itt tekinthetők meg: Galéria

Folyamatos bejegyzésekkel, hírekkel, pirográf technikával kapcsolatos tippekkel várlak szeretettel a facebook: https://www.facebook.com/pirodreambitter és az insta: https://www.instagram.com/pirodream_wood_art_pyrography oldalamon is.