Pirográfia, égetett kép, tűzgrafika

Pirográfia papíron

Egy különleges párosítás – égetett kép papíron?!

Sokan a pirográfiát csak a fával hozzák kapcsolatba, pedig tűzgrafikát sok különféle alapanyagra készíthetünk, akár papírra is. A pirográfia papíron (is!) nagyon látványos. Gyönyörű és figyelemfelkeltő kontrasztot alkot a tűzgrafika és a hófehér papírlap.

Néhány kitétel azért akad, hiszen nem lehet bármilyen papírra képet égetni. Égetett kép elkészítésére akvarell papír vagy művészkarton alkalmas. A nyomtatópapír, újságpapír stb. hamar „lángra kap”, és egészségkárosító az égetés szempontjából. Én hidegen préselt, azaz texturált felületű akvarell papírt használtam, abból is 300 gramm/m2 vastagságút. A papírom emellett savmentes, és 25%-os pamut tartalmú.

Ha érdekel, hogy hogyan készült, tettem fel a youtube csatornámra egy rövid videót róla:

(Igyekszem folyamatos videókkal bővíteni a csatornám tartalmát, ha nem szeretnél az újdonságokról lemaradni, kérlek, iratkozz fel rá.: https://www.youtube.com/@pirografia_pirodreamwoodart)

Két papírra égetett kép is készült. Az első A4-es méretben, ami a fenti videóban is látható. A lap vastagsága és mintázata lehetővé tette, hogy a virágok szirmainak erezetét is ki tudjam dolgozni.

Pirográfia papíron, tűzgrafika, égetett kép
Pirográfia papíron

Nagyon izgalmas kihívás volt, egészen más, mint fára égetni. Először is, ha nem ragasztottam volna le a papírlap széleit, a hőtől teljesen hullámossá vált volna. Finomabban és alacsonyabb hőfokon kellett a grafikát elkészítenem, hiszen átégethettem volna papírlapot. A fához képest pedig sokkal-sokkal lassabban haladtam, de a végeredmény kárpótolt!

A másik képet egy maradék, kb. 10 x 15 cm méretű akvarell papírdarabra készítettem. Itt már próbáltam egy összetettebb képet készíteni, ezért esett a választásom erre a témára.

Tűzgrafika papíron, papírra égetett kép, pirográfia
Égetett kép papíron

Ahogy látjátok, igazán sötét, feketés árnyalatokat nem igazán lehet a papíron létrehozni a pirográffal, de az elkészült kép végül is remekül mutat egy keretben:

Pirográfia papírlapon, tűzgrafika, égetett kép
A képkeret a pirográfiát is szépen öltözteti

Részletes technikai útmutatót is írtam a papírra égetésről. Ha valaki szeretné kipróbálni, a Pirográfia Mindenkinek oldalon mindenképp olvassa el az erről írt bejegyzésemet: Pirográfia papíron – Pirográfia Mindenkinek

További pirográf képeimet a Galériában találod, és várlak szeretettel a Facebook oldalamon is.