tűzfestés, pirográfia, égetett kép, faégetés, fába égetett kép

Pirográfia másképp – tűzfestés

Tűzfestés, avagy varázslat a tűzzel

Ha művészeti ágakban gondolkozunk, akkor a pirográfia olyan, mint a képzőművészetben a grafika, a rajzolás. És bizony az égetéssel készült képek esetében is van más alternatíva, mégpedig a nyílt láng használatával készülő pirográfia. Ez a technika a tűzfestés, melyet, ha képzőművészeti ághoz hasonlítanék, akkor a festészetet tudnám példának hozni.

Az előbb említett képzőművészeti formákhoz képest a pirográfia és a tűzfestés annyiban különbözik, hogy nem adunk a felülethez plusz anyagot (pl. grafit vagy festék), hanem a hő és nyílt láng segítségével egy kémiai reakció eredményeként megváltoztatjuk az alapanyag szerkezetét. Ami azt jelenti, hogy az égetéssel alkotott képek esetében nincs segítségünkre semmilyen további anyag, sem pedig különböző erősségű, élénkségű, színű pigment.

Csupán az égetés mértékével előidézett elszíneződésekkel, azaz tónusokkal és a megfelelő kontrasztok kialakításával tudunk dolgozni.

Nagyon régóta foglalkoztatott a tűzfestés gondolata, olyannyira, hogy a férjem már több, mint egy évvel ezelőtt megajándékozott egy gázforrasztóval, mellyel nyílt lángot és forró levegőt is elő lehet állítani. De valahogy eddig legfőképpen az időhiány miatt nem üzemeltem be. A tűzfestés megmaradt nálam elméleti síkon. Mostanáig.

Első tűzzel festett képnek egy egyszerű virágot választottam. Különböző fémlapokat használtam azoknak a felületeknek a kitakarására, melyeket nem szerettem volna a forró levegővel elszínezni. Viszonylag hamar ráéreztem a gázforrasztó használatára, és igyekeztem látványos kontrasztokat használni. Mondanom sem kell, hogy teljesen magával ragadott az alkotási folyamat, és milliónyi ötlet született közben, melyeket szeretnék a közeljövőben kipróbálni a tűzfestés terén.

Életem első tűzzel festett képe így sikerült:

Fába égetett kép, tűzfestés, pirográfia
tűzfestés, pirográfia, égetett kép, faégetés, fába égetett kép

Ha tetszenek az alkotásaim, várlak szeretettel a Facebook oldalamon is, ahol rendszeres bejegyzésekkel jelentkezem.

További képekhez kattints a linkre: Galéria.