Faégetés portré

Fába égetett tünemény

Legutóbbi fába égetett képem témája számomra nagyon kedves :)…

…ugyanis kislányomról készítettem el egy maradék hársfa darabra ezt a fába égetett portrét szabadkézi pirográf technikával.

A célom ennek a varázslatos faégetésnek a készítésekor az volt, hogy az ábrázolás nagyon légies, finom legyen; amolyan tündérhercegnős.

Ehhez nagyon lassan és alacsony hőfokon színeztem el a fát. Ahol sötétebb tónusokra volt szükség, ott többször, sokszor!, mindig egy picit magasabb hőfokkal haladtam át a pákával újra és újra.


Sokszor kérdés felém, hogy hogyan is készül egy fába égetett kép; megpróbálom összefoglalni a folyamatot:

  • 1. Először megtervezem a képet, a képhez választom a fát. Jó pár hárs és juhardeszka hever nálam (3 méteres darabokban).
  • 2. A megfelelő darab kiválasztása után méretre vágom a fát.
  • 3. Ezt követi a csiszolás. Lassan már egy asztalosműhelyhez is elegendő felszereléssel rendelkezem… Szóval megcsiszolom a fát. Többféle csiszolópapírral haladok át rajta, durvábbtól (120-as) az 1000-es, 1500-as papírig (ez már nagyon finom csiszoló, ezzel már csak polírozom a fa felületét). A csiszolás nagyon fontos fázis egy pirográfia elkészítésében, hiszen szép, egyenletes képet csak tükörsima felületre lehet készíteni.
Fába égetett kép alapanyag előkészítés
  • 4. Az alapanyag előkészítését követően szabad kézzel felvázolom a képet a fára a fotó alapján.
  • 5. És még csak most következik magának a tűzgrafikának a megalkotása, a faégetés. A fotó alapján a pirográffal alakítom ki a képet, a tónusokat stb.
  • 6. Miután fába égettem a képet, a végső lépés következik; ez pedig a lakkozás. A fa felületkezelésére mindenképp szükség van. Ez történhet lakkal, de akár faápoló olajjal is, azonban az olaj sötétíti a fát, és a portrék esetében ez nem kívánatos hatás.
  • 7. Többféle (rengeteg) lakkot lehet kapni. Én személy szerint a spray változatot kedvelem a legjobban, mert könnyű a felhordása, és gyorsan szárad. Az első réteg lakk száradása után finoman átcsiszolom a felületet 1000-es vagy 1500-as, azaz polírozó csiszolópapírral. Ezután hordom fel a második, majd annak száradása után a harmadik réteget. Így egy tükörsima, gyönyörű felületet kapok.
Fába égetett kép lakkozva

Szeretettel várlak a facebook: https://www.facebook.com/pirodreambitter és az instagram: https://www.instagram.com/pirodream_wood_art_pyrography oldalamon is.

Ha pedig további munkáimra vagy kíváncsi, érdemes szétnézni a galériában: Galéria.

Amennyiben szeretnéd velem felvenni a kapcsolatot, ide kattintva megtalálod minden elérhetőségem: Kapcsolat.